- Constantin
- 23-09-2022
- 1886
- 0
Cine a descoperit electricitatea? Scurt istoric pentru marile descoperiri ale lumii moderne de astăzi
Ce ar fi lumea pe care o cunoști astăzi fără electricitate și curent electric? Probabil că îți vine foarte greu să-ți permiți un astfel de exercițiu de imaginație cât să dai curs acestei perspective. Iar acest lucru demonstrează, fără doar și poate, că electricitatea este o formă pură a evoluției spre lumea modernă în care trăim azi.
Însă, de la electricitatea statică la energia comercială cu care alimentăm astăzi frigiderul, congelatorul sau instalațiile electrice de iluminat modern (spoturi LED, becuri LED și alte tipuri de corpuri de iluminat) este cale lungă și mai bine de câteva milenii de dezvoltare. Timp în care experimentele și invențiile mai multor oameni de știință au condus la începutul lumii moderne pe care o cunoaștem în prezent.
Mai multe despre curent continuu, curent alternativ și cine a descoperit electricitatea urmează să afli în cadrul acestui articol de blog. Am comprimat istoria electricității și descoperirile științifice într-un scurt îndrumar pe care să îl ai la îndemână de acum înainte. Haide să pornim împreună pe drumul electricității și să vedem cum a fost făurită lumea modernă.
Iată care sunt informațiile pe care le vei afla dacă rămâi alături de noi până la final:
- 1. Descoperirea electricității: primele explorări și descoperiri
- 2. Secolul al XVII-lea și istoria energiei electrice de azi
- 3. Electricitatea și experimentul lui Benjamin Franklin
- 4. Alessandro Volta și pila voltaică: prima baterie electrică inventată
- 5. Electricitate, dinamul electric și primele condiții pentru descoperirile viitoare
- 6. Becul cu filament incandescent: Thomas Edison și Joseph Swan
- 7. Nikola Tesla: curentul electric devine un bun comercial
Descoperirea electricității: primele explorări și descoperiri

Întâi de toate, când discutăm despre electricitate, nu ne referim la aceasta ca la un fenomen inventat de om, ci ca la o descoperire a omului, întrucât electricitatea este o formă de energie care se regăsește în natură. Deși la scară largă se consideră că Benjamin Franklin ar fi fost cel care a „inventat” electricitatea, s-a dovedit mai târziu contrariul. Prin intermediul experimentului său, Franklin a condus la stabilirea unei legături între fulger și electricitate, însă electricitatea a fost descoperită cu mult înainte de acest experiment.
În realitate, primul tip de electricitate care a stârnit viitoarele demersuri de cercetare a fost descoperit de grecii antici în jurul anilor 600 î.Hr. Printr-un experiment, pe semne rudimentar, grecii au descoperit electricitatea statică. Mai cu seamă, au constatat că prin acționarea forței de frecare a două corpuri se produce o atracție între blana unui animal și chihlimbar (rășina fosilă a unui copac).
Secolul al XVII-lea și istoria energiei electrice de azi
Descoperirile secolului al XVII-lea au creat contextul favorabil pentru dezvoltarea electricității. William Gilbert, transpune în cuvinte și viitoare cercetări descoperirile grecilor antici. Așadar, în anul 1600 apare pentru prima dată cuvântul latin „electricus” care descrie forța exercitată de anumite substanțe în momentul în care sunt frecate unele de altele.
În anul 1663 avea să apară primul generator de energie electrostatică care punea în practică principiul forței de frecare. Tot în această perioadă, mulțumită descoperirilor vremii și cunoștințelor despre modalitatea de funcționare a electricității statice, s-a făcut și distincția între curenții electrici pozitivi și negativi, dar a fost posibilă și clasificarea materialelor în conductori și izolatori.
Electricitatea și experimentul lui Benjamin Franklin

Însetat de cunoaștere și pasionat de mai bine de un deceniu de fenomenele electrice, Benjamin Franklin a adus în atenție electricitatea prin intermediul celebrului său experiment din 10 iunie 1752. Mânat de o curiozitate nemaivăzută, Franklin împreună cu fiul său și-au propus să demonstreze că fulgerele și micile scântei electrice reprezintă, în fapt, același lucru: forme de energie electrică care pot fi canalizate în obiecte fizice.
Astfel, pentru a demonstra o legătura cu electricitatea, în așteptarea unui fulger, Franklin a înălțat în timpul unei furtuni un zmeu la capătul căruia a atașat o cheie metalică. Materialele sforii au fost gândite ca elemente conductoare pentru electricitate, întrucât capătul superior era confecționat din cânepă, în timp ce partea pe care o ținea Franklin era din mătase.
Se crede că în timpul în care firele de cânepă acumulau sarcini electrice, Franklin și-ar fi pus degetul lângă cheia din metal și ar fi simțit o scânteie provocată de sarcinile negative acumulate pe cheie atrase de sarcinile pozitive emanate de mâna lui.
Alessandro Volta și pila voltaică: prima baterie electrică inventată
Începutul anilor 1800 și o dată cu Alessandro Volta, electricitatea a devenit o sursă constantă de energie pe care cercetătorii se puteau baza. Spre deosebire de scânteile și descărcările tranzitorii descoperite până la acel moment, Volta a prezentat prima sursă fiabilă de electricitate capabilă să producă curent electric într-un mod continuu.
Volta a descoperit că anumite reacții chimice pot produce electricitate, iar în acest fel a luat naștere prima baterie electrică a vremurilor, care a marcat un punct de referință pentru studiul științelor electrice de la începutul secolului al XIX-lea.
Prin introducerea pilei voltaice, Volta este primul om de știință care a generat un flux constant de sarcini electrice. Cu ajutorul unei perechi de discuri de cupru și zinc separate de un electrolit (compus dintr-o bucată de pânză îmbibată în saramură), fizicianul a creat primul circuit electric capabil să furnizeze curent electric continuu.
Electricitate, dinamul electric și primele condiții pentru descoperirile viitoare
Preocuparea pentru curentul electric continuu a fost dusă mai departe de apariția dinamului electric — primul generator de energie electrică descoperit de Michael Faraday. Prin intermediul cercetărilor sale experimentale asupra inducției electromagnetice, cercetătorul englez a demonstrat cum deplasarea unui magnet într-o bobină din sârmă generează curent electric continuu și practic.
Când a înfășurat două bobine izolate de sârmă în jurul unui inel de fier, Faraday a constatat că magnetul a generat un mic curent electric care se deplasa prin firul bobinei. Prin intermediul acestui experiment, cercetătorul a descoperit că există o legătură între magnetism și electricitate. Mai cu seamă, și-a dat seama că un câmp magnetic în schimbare produce un câmp electric.
Becul cu filament incandescent: Thomas Edison și Joseph Swan

Apariția dinamului electric a făcut loc viitoarelor descoperiri în materie de electricitate. Așadar, generatorul de curent electric continuu a făcut posibilă apariția surselor luminoase cu incandescență care puteau lumina ore în șir. Pentru mulți dintre voi întrebarea „știi cine a descoperit becul?” poate părea infantilă, însă confuzia din spatele răspunsului este justificată de cele două minți luminate care au contribuit la descoperirea revoluționarului bec – Thomas Edison și Joseph Swan.
În realitate, chimistul Joseph Swan este cel care a inventat primul dispozitiv electric funcțional, însă ineficient pe termen lung, întrucât durata de viața a fost una foarte scurtă fără un vid bun și lipsa unei surse electrice adecvate. Din fericire, acolo unde Swan nu a reușit, a intervenit Edison cu ajutorul unui filament prin care a creat un bec cu incandescență, capabil să lumineze timp de 40 de ore fără încetare.
Nikola Tesla: curentul electric devine un bun comercial
Numele lui Tesla este cel mai adesea asociat cu cele mai importante descoperiri din domeniul electricității moderne. Acest geniu a adus cele mai mari contribuții și a fost considerat un deschizător de drumuri și cel care a transformat curentul alternativ într-un bun comercial.
De numele său sunt legate o mare parte din invențiile care aveau să făurească lumea modernă de astăzi. Printre cele mai importante amintim primul motor care are la bază curentul alternativ, dezvoltarea tehnologiei de generare și transmisie a curentului alternativ, radioul, telecomanda, iluminarea fluorescentă și multe altele.
Cine a descoperit electricitatea?
Studiul și popularizarea electricității în forma în care o cunoaștem astăzi nu ar fi fost posibile fără oamenii de știință menționați anterior. Așadar, la întrebarea cine a descoperit electricitatea, este de la sine înțeles că nu poate fi menționat un singur nume care să cuprindă milenii de dezvoltare continuă.
Lumea fără electricitate este de neimaginat. Depindem de electricitate pentru aproape orice în viața de zi cu zi. Luminile din interiorul caselor noastre sunt cele mai la îndemână exemple, însă puterea electricității transcede acest departament, întrucât nu există niciun palier al umanității în care electricitatea să nu joace unul din rolurile principale.
Ce ar fi lumea pe care o cunoști astăzi fără electricitate și curent electric? Probabil că îți vine foarte greu să-ți permiți un astfel de exercițiu de imaginație cât să dai curs acestei perspective. Iar acest lucru demonstrează, fără doar și poate, că electricitatea este o formă pură a evoluției spre lumea modernă în care trăim azi.
Însă, de la electricitatea statică la energia comercială cu care alimentăm astăzi frigiderul, congelatorul sau instalațiile electrice de iluminat modern (spoturi LED, becuri LED și alte tipuri de corpuri de iluminat) este cale lungă și mai bine de câteva milenii de dezvoltare. Timp în care experimentele și invențiile mai multor oameni de știință au condus la începutul lumii moderne pe care o cunoaștem în prezent.
Mai multe despre curent continuu, curent alternativ și cine a descoperit electricitatea urmează să afli în cadrul acestui articol de blog. Am comprimat istoria electricității și descoperirile științifice într-un scurt îndrumar pe care să îl ai la îndemână de acum înainte. Haide să pornim împreună pe drumul electricității și să vedem cum a fost făurită lumea modernă.
Iată care sunt informațiile pe care le vei afla dacă rămâi alături de noi până la final:
- 1. Descoperirea electricității: primele explorări și descoperiri
- 2. Secolul al XVII-lea și istoria energiei electrice de azi
- 3. Electricitatea și experimentul lui Benjamin Franklin
- 4. Alessandro Volta și pila voltaică: prima baterie electrică inventată
- 5. Electricitate, dinamul electric și primele condiții pentru descoperirile viitoare
- 6. Becul cu filament incandescent: Thomas Edison și Joseph Swan
- 7. Nikola Tesla: curentul electric devine un bun comercial
Descoperirea electricității: primele explorări și descoperiri
Întâi de toate, când discutăm despre electricitate, nu ne referim la aceasta ca la un fenomen inventat de om, ci ca la o descoperire a omului, întrucât electricitatea este o formă de energie care se regăsește în natură. Deși la scară largă se consideră că Benjamin Franklin ar fi fost cel care a „inventat” electricitatea, s-a dovedit mai târziu contrariul. Prin intermediul experimentului său, Franklin a condus la stabilirea unei legături între fulger și electricitate, însă electricitatea a fost descoperită cu mult înainte de acest experiment.
În realitate, primul tip de electricitate care a stârnit viitoarele demersuri de cercetare a fost descoperit de grecii antici în jurul anilor 600 î.Hr. Printr-un experiment, pe semne rudimentar, grecii au descoperit electricitatea statică. Mai cu seamă, au constatat că prin acționarea forței de frecare a două corpuri se produce o atracție între blana unui animal și chihlimbar (rășina fosilă a unui copac).
Secolul al XVII-lea și istoria energiei electrice de azi
Descoperirile secolului al XVII-lea au creat contextul favorabil pentru dezvoltarea electricității. William Gilbert, transpune în cuvinte și viitoare cercetări descoperirile grecilor antici. Așadar, în anul 1600 apare pentru prima dată cuvântul latin „electricus” care descrie forța exercitată de anumite substanțe în momentul în care sunt frecate unele de altele.
În anul 1663 avea să apară primul generator de energie electrostatică care punea în practică principiul forței de frecare. Tot în această perioadă, mulțumită descoperirilor vremii și cunoștințelor despre modalitatea de funcționare a electricității statice, s-a făcut și distincția între curenții electrici pozitivi și negativi, dar a fost posibilă și clasificarea materialelor în conductori și izolatori.
Electricitatea și experimentul lui Benjamin Franklin
Însetat de cunoaștere și pasionat de mai bine de un deceniu de fenomenele electrice, Benjamin Franklin a adus în atenție electricitatea prin intermediul celebrului său experiment din 10 iunie 1752. Mânat de o curiozitate nemaivăzută, Franklin împreună cu fiul său și-au propus să demonstreze că fulgerele și micile scântei electrice reprezintă, în fapt, același lucru: forme de energie electrică care pot fi canalizate în obiecte fizice.
Astfel, pentru a demonstra o legătura cu electricitatea, în așteptarea unui fulger, Franklin a înălțat în timpul unei furtuni un zmeu la capătul căruia a atașat o cheie metalică. Materialele sforii au fost gândite ca elemente conductoare pentru electricitate, întrucât capătul superior era confecționat din cânepă, în timp ce partea pe care o ținea Franklin era din mătase.
Se crede că în timpul în care firele de cânepă acumulau sarcini electrice, Franklin și-ar fi pus degetul lângă cheia din metal și ar fi simțit o scânteie provocată de sarcinile negative acumulate pe cheie atrase de sarcinile pozitive emanate de mâna lui.
Alessandro Volta și pila voltaică: prima baterie electrică inventată
Începutul anilor 1800 și o dată cu Alessandro Volta, electricitatea a devenit o sursă constantă de energie pe care cercetătorii se puteau baza. Spre deosebire de scânteile și descărcările tranzitorii descoperite până la acel moment, Volta a prezentat prima sursă fiabilă de electricitate capabilă să producă curent electric într-un mod continuu.
Volta a descoperit că anumite reacții chimice pot produce electricitate, iar în acest fel a luat naștere prima baterie electrică a vremurilor, care a marcat un punct de referință pentru studiul științelor electrice de la începutul secolului al XIX-lea.
Prin introducerea pilei voltaice, Volta este primul om de știință care a generat un flux constant de sarcini electrice. Cu ajutorul unei perechi de discuri de cupru și zinc separate de un electrolit (compus dintr-o bucată de pânză îmbibată în saramură), fizicianul a creat primul circuit electric capabil să furnizeze curent electric continuu.
Electricitate, dinamul electric și primele condiții pentru descoperirile viitoare
Preocuparea pentru curentul electric continuu a fost dusă mai departe de apariția dinamului electric — primul generator de energie electrică descoperit de Michael Faraday. Prin intermediul cercetărilor sale experimentale asupra inducției electromagnetice, cercetătorul englez a demonstrat cum deplasarea unui magnet într-o bobină din sârmă generează curent electric continuu și practic.
Când a înfășurat două bobine izolate de sârmă în jurul unui inel de fier, Faraday a constatat că magnetul a generat un mic curent electric care se deplasa prin firul bobinei. Prin intermediul acestui experiment, cercetătorul a descoperit că există o legătură între magnetism și electricitate. Mai cu seamă, și-a dat seama că un câmp magnetic în schimbare produce un câmp electric.
Becul cu filament incandescent: Thomas Edison și Joseph Swan
Apariția dinamului electric a făcut loc viitoarelor descoperiri în materie de electricitate. Așadar, generatorul de curent electric continuu a făcut posibilă apariția surselor luminoase cu incandescență care puteau lumina ore în șir. Pentru mulți dintre voi întrebarea „știi cine a descoperit becul?” poate părea infantilă, însă confuzia din spatele răspunsului este justificată de cele două minți luminate care au contribuit la descoperirea revoluționarului bec – Thomas Edison și Joseph Swan.
În realitate, chimistul Joseph Swan este cel care a inventat primul dispozitiv electric funcțional, însă ineficient pe termen lung, întrucât durata de viața a fost una foarte scurtă fără un vid bun și lipsa unei surse electrice adecvate. Din fericire, acolo unde Swan nu a reușit, a intervenit Edison cu ajutorul unui filament prin care a creat un bec cu incandescență, capabil să lumineze timp de 40 de ore fără încetare.
Nikola Tesla: curentul electric devine un bun comercial
Numele lui Tesla este cel mai adesea asociat cu cele mai importante descoperiri din domeniul electricității moderne. Acest geniu a adus cele mai mari contribuții și a fost considerat un deschizător de drumuri și cel care a transformat curentul alternativ într-un bun comercial.
De numele său sunt legate o mare parte din invențiile care aveau să făurească lumea modernă de astăzi. Printre cele mai importante amintim primul motor care are la bază curentul alternativ, dezvoltarea tehnologiei de generare și transmisie a curentului alternativ, radioul, telecomanda, iluminarea fluorescentă și multe altele.
Cine a descoperit electricitatea?
Studiul și popularizarea electricității în forma în care o cunoaștem astăzi nu ar fi fost posibile fără oamenii de știință menționați anterior. Așadar, la întrebarea cine a descoperit electricitatea, este de la sine înțeles că nu poate fi menționat un singur nume care să cuprindă milenii de dezvoltare continuă.
Lumea fără electricitate este de neimaginat. Depindem de electricitate pentru aproape orice în viața de zi cu zi. Luminile din interiorul caselor noastre sunt cele mai la îndemână exemple, însă puterea electricității transcede acest departament, întrucât nu există niciun palier al umanității în care electricitatea să nu joace unul din rolurile principale.