Becuri cu LED. Ghidul cumparatorului
Alegerea de becuri cu LED pentru locuința ta este, fără îndoială, o investiție pe termen lung. Prețul acestor becuri este ridicat, însă consumul de energie este unul extrem de redus.
De exemplu, o cameră de 15 metri pătrați, să spunem, putea fi iluminată fără probleme cu un bec cu incandescență (becul clasic, cu filament) de 75W. Acest bec asigura un flux luminos de aproximativ 1000 de lumeni, flux pe care îl poate atinge un bec LED de 12W! Astfel, la nivelul întregii case, becurile cu LED te pot ajuta să plătești de circa șase ore mai puțin pentru iluminat.
Atunci când cumpărați becuri cu LED, folosiți-vă de tabelul de mai jos. Un bec cu incandescență de 100W (cel mai popular bec din România decenii la rând) are un flux luminos de cca 1400 de lumeni. Dacă optați pentru becuri cu LED, veți avea parte de un flux luminos echivalent consumând doar 18W.
Alegerea de becuri cu LED echivalente cu becurile clasice, cu incandescență:
Becurile cu LED au un preț ridicat, unul de 12W ajungând la circa 25 de lei. Echivalentul cu LED al becului clasic de 100W costă spre 85 de lei. Totuși, cumpărătorul trebuie să mai țină cont de un avantaj al acestor becuri economice: durata mare de funcționare.
Prețul corect la becuri cu LED. Tabel orientativ
Din acest punct de vedere, becurile cu LED sunt cele mai performante, durata lor de viață ajungând la 40.000 de ore. Astfel, dacă ați ține becul pornit permanent, acesta ar ilumina timp de patru ani. Cum becul nu rămâne aprins tot timpul zilei, îl veți folosi, de fapt, peste 15 ani, în bune condiții.
Un alt element important în alegerea de becuri cu LED este tipul de lumină dorit: lumină caldă sau lumină rece. Deși ține mai mult de gusturile fiecăruia, există câteva reguli și pentru această alegeri.
Astfel, vom pune mereu becuri cu LED cu lumină rece în baie. În camerele de dormit, lumina caldă este de preferat, fiind o lumină mai relaxantă pentru ochi.
Lumina caldă și rece la becurile cu LED
Dacă vă doriți o lumină caldă cum era cea oferită de becul clasic cu incandescență, de 100W, alegeţi becurile LED care au înscrisă temperatura de 2800K.
Lumina albă caldă este de dorit în camerele în care aveți pereți albi sau deschiși la culoare. Iar, dacă aveţi pereţi închişi la culoare şi parchet sau gresie în culori deschise, vă sfătuim să cumpăraţi becuri led cu lumina rece.
În imaginea de mai jos, avem o comparație între becurile LED cu lumină caldă și cele cu lumină rece. În partea din stânga, vedem camera iluminată cu becuri cu LED cu lumină caldă, în cea din dreapta - camera iluminată cu becuri cu LED cu lumină rece.
Temperatura de culoare la becuri cu LED
Lumina caldă sau rece a becurilor cu LED este strict legată de temperatura de culoare. Aceasta este trecută pe ambalaj. De exemplu, o lumină neutră, cum este cea de după amiază, corespunde unei temperaturi de culoarea de 3000K. La apus, temperatura de culoare este de 2000K.
Lumina foarte rece a răsăritului poate fi imitată de becuri LED cu temperatura de culoare de 10000K. Lumina rece al dimineții corespunde unei temperaturi de culoare de circa 6000K. De regulă, becurile LED cu lumină caldă sunt cele cu o temperatură de culoare sub 2500K, cele neutre - 3000k, iar cele reci - peste 3500k.
OFERTA COMPLETĂ DE BECURI LED, AICI (click pe link sau pe imaginea de mai jos pentru lista de produse)