Comanda telefonic
Detalii comanda
Trimite-ne un email
Service si garantie
Comanda telefonic
Cabluri electrice de calitate: Cum să eviți apariția unui scurtcircuit?

Cabluri electrice de calitate: Cum să eviți apariția unui scurtcircuit?

Te-ai mutat la casă nouă, tocmai ce ai terminat de echipat casa din punct de vedere electric, iar pisele de mobilier arată excelent pe poziții. Ar fi cu adevărat îngrozitor ca un scurtcircuit să te pună iar în situația în care trebuie să o iei de la capăt cu reechiparea locuinței. 

Scurtcircuitele sunt un tip major de accidente electrice care pot provoca daune majore sistemului electric al locuinței tale. Acestea apar atunci când o cale de rezistență scăzută care nu este potrivită pentru transportul electricității primește un curent electric de volum prea mare. 

În termeni mai simpli, scurtcircuitele se întâmplă atunci când firul fierbinte atinge un obiect conductor pe care nu ar trebui îl atingă. Din fericire, alegerea unor cabluri electrice de calitate te poate scuti de un asemenea eveniment nefericit. De altfel, asigură-te că ai prin casă și banda dublu adeziva pentru a putea izola cablurile transportatoare de electricitate.

În situații de această natură, este absolut esențial să deții un prelungitor de calitate în casă pentru a putea beneficia de curent electric din surse apropiate casei tale. Apariția unui scurtcircuit nu este de glumit, întrucât dacă nu iei nicio măsură preventivă împotriva scurtcircuitelor, crești doar riscul apariției acestor situații mult mai des.

Fiindcă este o problemă des întâlnită, astăzi ne-am propus să aducem în discuție felul în care tu ca proprietar de casă sau apartament, poți preveni și evita apariția unui scurtcircuit. Dincolo de precauție, echiparea locuinței cu cabluri electrice de calitate și echipament potrivit îți va ușura considerabil munca. Dar, haide să vedem câțiva pași prin care poți cu adevărat să te ții departe de evenimente nedorite la noua ta locuință!

 1. Verifică orice activitate suspectă a prizelor înainte de utilizare 


Sursă foto Pexels.com Poate părea firesc să faci întotdeauna o verificare înainte de a folosi orice sursă care oferă energie electrică, însă câteodată poți fi mai grăbit în acțiunea pe care o ai de făcut și să uiți să verifici prizele. Ce nu știai tu este că în spatele fiecărei prize se află o cutie cu cabluri electrice de calitate sau nu, care pot să nu fie conectate corect.

Și, unele dintre cauzele majore ale unui scurtcircuit sunt cablarea defectă, conexiunile la o cutie slăbită și o priză uzată. Deși diagnosticarea acestor probleme poate fi dificilă, având în vedere că acestea sunt ascunse în spatele pereților casei tale, poți, totuși, preveni apariția scurtcircuitelor examinându-ți prizele înainte de fiecare utilizare. 

Există anumite semne care indică faptul că priza ta poate prezenta un risc de scurtcircuit:

 • Priza are semne de arsură sau miros de ars

 • Se aude un bâzâit venind dinspre priză

 • Priza emite scântei

 • Priza este mai veche de 15-25 ani

 1. Verifică electrocasnicele și toate aparatele electrice înainte de utilizare

La fel ca prizele, va trebui să verifici și electrocasnicele sau alte aparate electrice înainte de a le conecta la priză. Scurtcircuitele pot fi, de asemenea, cauzate de cabluri electrice de calitate slaba sau circuite defecte de la aparat. 

Înainte de fiecare utilizare, verifică dispozitivele și urmărește cu atenție aceste semne*:

 • Cabluri electrice de calitate slaba, carcasă sau sârmă deteriorate

 • Fisuri ale dispozitivului electric

 • Dispozitivul electric are circuite expuse

*Dacă sesizezi oricare din aceste semne, îți recomandăm să arunci sau să repari dispozitivul electric!

 1. Încearcă să reduci utilizarea energiei electrice pe timp de furtună


Sursă foto Pexels.com Una dintre cele mai periculoase modalități în care se poate produce un scurtcircuit este printr-o lovitură de trăsnet, deoarece cantitatea copleșitoare de electricitate poate duce la unele daune extrem de serioase.

Vă recomandăm să reduci consumul de energie electrică în timpul unei furtuni doar pentru necesități. Acest lucru nu numai că te ajuta la prevenirea scurtcircuitelor în timpul furtunii, dar și la diminuarea daunelor dacă apare o supratensiune. 

 1. Efectuează o întreținere de bază a întrerupătoarelor din casa ta 

Pe lângă echiparea electrică a casei cu cabluri electrice de calitate și alte sisteme electrice, întreținerea aparatajului din casa ta oferă o protecție sporită împotriva scurtcircuitelor. Aceste componente situate în panoul electric al casei tale se opresc atunci când curenții electrici sunt considerați instabili, fiecare dintre ele fiind legat de un circuit diferit. 

Îți recomandăm să întreții aparatajul pentru a le asigura funcționarea optimă. Iată câteva sfaturi utile pentru întreținerea corectă a aparatajului tău:

 • Verifică fiecare întrerupător de orice potențială deteriorare, fisură sau slăbire

 • Curăță petele de murdărie sau petele situate pe întrerupător și panou folosind doar o cârpă uscată pentru aceasta


 1. Programează o inspecție electrică cel puțin o dată pe an

La fel ca programarea pe care ți-o faci pentru a vedea un medic, inspecțiile electrice trebuie făcute cel puțin o dată pe an. Acest lucru permite unui profesionist în domeniul electricității, să îți examineze pe deplin sistemul electric. De acolo, specialistul poate identifica și preveni apariția scurtcircuitelor, precum și furnizarea de soluții rentabile pentru a rezolva orice altă problemă pe care o întâmpină sistemul tău electric. 

Inspecțiile electrice te ajută să îți menții tot aparatajul: de la cabluri electrice de calitate, prelungitor, prize și orice altă parte a sistemului tău electric. Iar dacă întâmpini defecțiuni ale unui echipament electric, știi unde găsești un înlocuitor de calitate. Pe Electric14.ro găsești o varietate de electrice din care să alegi produsul potrivit nevoilor tale, fie că ai nevoie să schimbi niște cabluri electrice de calitate slaba, fie ca vrei să izolezi un sistem electric cu banda dublu adezivă sau pur și simplu ai nevoie de un prelungitor în plus în casă.

 1. Instalează dispozitive care împiedică apariția scurtcircuitelor

Poți opta pentru întrerupătoare sau siguranțe care funcționează ca dispozitive de comutare într-un circuit pentru a întrerupe un flux anormal de curent. Acest tip de sistem intern de arcuri sau aer comprimat sesizează orice schimbare în fluxul curent și va „întrerupe” circuitul reducând fluxul de curent. 

O siguranță este un dispozitiv care oferă protecție la supracurent. Are o bandă de metal sau o sârmă care se topește atunci când o cantitate mare de curent trece prin ea, întrerupând circuitul. Întrerupătoarele de circuit funcționează comparând cantitatea de curent care trece printr-un circuit. Dacă există o defecțiune sau un dezechilibru între curenții care trec în și în afara circuitului, un astfel de întrerupător va opri alimentarea electrică.

Acestea au fost principalele noastre sfaturi de prevenție împotriva scurtcircuitelor, însă benefic ar fi să optezi pentru materiale și produse de calitate în proiectarea casei tale. De aceea, noi venim în întâmpinarea nevoilor tale de echipare a locuinței din punct de vedere al echipajului electric cu produse variate de la cabluri electrice de calitate la becuri cu led și panouri led.


Tag-uri cabluri electrice de calitate