Comanda telefonic
Detalii comanda
Trimite-ne un email
Service si garantie
Comanda telefonic
Ce trebuie să știi despre tabloul electric al locuinței tale

Ce trebuie să știi despre tabloul electric al locuinței tale

Oricât ai fi de neștiutor în probleme de electricitate, cu siguranță cunoști faptul că în locuința ta se regăsește un tablou electric, în cadrul cărora se află, bine protejate, întrerupătoarele de circuit și conexiunile cu acesta. Tabloul electric este parte integrantă în instalația electrică a casei tale și nu are voie să lipsească, iar cu ajutorul dat de siguranțele automate sunt protejate și circuitele electrice interioare.

Tipuri de sigurante automate


Potrivit specialiștilor, există mai multe tipuri de sigurante automate care pot fi montate în cadrul unuia sau mai multe tablouri electrice. Astfel, avem de a face cu sigurante automate monopolare, bipolare, tripolare și tetrapolare, precum și diferențiale, dar și automate cu declanșator de tensiune minimă. Scopul acestor siguranțe sau întrerupătoare automate este de a detecta din timp dacă există o suprasarcină și în acest caz, îl întrerup din timp, ceea ce înseamnă că te protejează de multe daune care pot avea urmări neplăcute asupra întregii rețele. 

Siguranțele automate, mai eficiente


Unii electricieni sunt de părere că siguranțele fuzibile sunt de preferat atunci când vine vorba despre instalația electrică a unei locuințe, de exemplu, deoarece avem de a face cu o rezistență foarte ridicată. Cu toate acestea, alți specialiști în domeniu nu au cum să nu recunoască faptul că avantajele sunt mult mai multe de partea siguranțelor automate, care sunt mult mai eficiente și chiar mai sigure. De asemenea, atunci când se produce un scurtcircuit, nu mai este nevoie să înlocuiești nicio componentă, iar curentul electric revine rapid. 

Cum sa alegi tabloul electric


Pentru instalarea de tablouri electrice, recomandarea noastră este ca întotdeauna să se apeleze la serviciile oferite de un electrician profesionist, care știe exact ce trebuie să facă pentru ca totul să fie în perfectă siguranță. Poți apela la ajutorul lui inclusiv când vine vorba despre achiziționarea componentelor de care ai nevoie pentru tabloul electric de acasă, sau te poți descurca și singur, pentru că nu este chiar atât de complicat. Dar, să detaliem puțin!


  • Cutia tabloului electric


Există o ofertă destul de generoasă în acest sens. Cele mai multe modele, dar și cele mai utilizate sunt cele fabricate din plastic, prevăzute și cu o ușiță transparentă, care permit accesul mai ușor la componente.

Este foarte important să știi să alegi dimensiunea corectă a tabloului electric. Chiar dacă pentru moment consideri că unul mic este suficient, gândește-te puțin și ceva mai departe. Este posibil ca în viitor să fie nevoie de ceva mai mult, așa că mai bine alege unul care să fie prevăzut cu două locuri de siguranțe. 


  • Ține cont și de dimensiunile casei


Nu putem vorbi despre tablouri electrice similare în cazul unei garsoniere, de exemplu, și al unei vile sau unui apartament cu patru camere. Atunci când avem de a face cu o garsonieră sau cel mult un apartament cu două camere, tablourile electrice se recomandă să fie montate în interiorul locuinței. Ai nevoie de patru siguranțe, iar dimensiunea tabloului electric nu va fi una chiar atât de impresionantă. Pentru apartamentele cu trei camere este posibil să fie nevoie de un circuit suplimentar, prin urmare este nevoie de șase siguranțe.

La apartamentele cu patru camere, sau chiar vile, atunci tabloul electric va fi situat în afara locuinței și, în funcție de numărul de camere, un model cu 8, 10 sau chiar 12 siguranțe este suficient. 

De cele mai multe ori, în cadrul tabloului electric se face și montarea modului sonerie, care seamănă foarte mult cu o siguranță automată monopolară. 

Siguranțele automate, indicate pentru tablourile electrice automate


Având de a face cu tablouri electrice automate, în mod normal și siguranțele pe care le vei folosi sunt cele automate, care pot fi montate câte una pe fiecare circuit. 

Niciodată nu cumpăra orice componentă a instalației electrice din locuri ce nu îți inspiră încredere. Cel mai bine este ca întotdeauna achiziția să se facă de la magazine de specialitate, unde găsești nu doar cele mai bune produse, dar primești și garanție. În caz contrar, riscul îți aparține, nimeni altcineva nu este vinovat. Chiar nu este cazul să faci economii acum! 

Și, deși sunt ceva mai scumpe, merită să investești în sigurante automate, mai ales dacă în locuința ta se găsesc numeroase aparate electrocasnice menite să îți facă viața mai ușoară, dar care sunt mari consumatoare de energie electrică. Este posibil ca în acest caz electricianul să îți recomande chiar să renunți la tabloul electric automat și să optezi pentru o siguranță electrică de 20 de amperi. Totul depinde de cerințele și nevoile tale și ale familiei.


Avantajele siguranțelor automate


Sunt multe avantaje de care te poți bucura atunci când vine vorba despre siguranțele automate. În primul rând, se limitează timpul de răspuns atunci când s-a produs un circuit sau o supraîncărcare, iar repunerea în funcțiune a alimentării circuitului este mult mai rapidă. 

Indiferent care este natura problemei cu care te confrunți atunci când vine vorba despre instalația electrică a casei tale, se recomandă să se apeleze la un profesionist, pentru că în acest fel, chiar dacă poate scoți ceva mai mulți bani din buzunar, ai certitudinea că siguranța ta și a celor dragi ție nu este pusă în vreun fel în pericol. 


Descoperă oferta noastră și alege întotdeauna produse de calitate pentru locuința ta!