Comanda telefonic
Detalii comanda
Trimite-ne un email
Service si garantie
Comanda telefonic
Tipuri de dulii pentru becuri - Socluri

Tipuri de dulii pentru becuri - Socluri

Puține persoane se orientează, când aleg soluții pentru iluminarea locuinței, în funcție de diferitele tipuri de dulii disponibile pe piață. Însă, pentru a găsi becul potrivit pentru instalația ta, este esential sa optezi pentru un fasung sau soclu de dimensiuni care se potrivesc si functioneaza cu sursa de lumină aleasă în funcție de grosimea duliei sale.

În acest articol, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre cele mai frecvent utilizate socluri, astfel încât să poți înțelege ce semnifică cifra sau litera de pe ambalajul unui produs electric și ce să urmărești atunci când cumperi becuri LED pentru corpurile de iluminat de acasă.

Cum alegi un soclu potrivit pentru dulia corpului de iluminat?

Fie că ne referim la dulie, fasung sau soclu, vorbim de fapt despre același lucru: și anume despre potrivirea specifică și conectarea becului într-un corp de iluminat. Tehnologia de fabricație pentru noile becuri include acum o serie de caracteristici în ceea ce privește forma și dimensiunile lor, dar și adaptarea la mai multe tipuri de dulii decât clasica împărțire în câteva categorii a becurilor vechi.

Cu toate acestea, multitudinea de modele nu ar trebui să te sperie, întrucât există adnotări standard cu ajutorul cărora te poți asigura că becul LED ales se potrivește perfect în dulie. De fapt, tipurile de socluri sunt determinate de diametrul duliei, pe de o parte, și de modul de prindere al becului.

Se numește soclu acea porțiune a becului din care pornește partea de sticlă cu filamentul interior. Aceasta se introduce în dulie, de unde se conectează la curentul electric de la rețea și astfel becul este capabil să-și îndeplinească funcția, aceea de a produce lumină. Formele soclului variază de la filet, pini pâna la alte configurații speciale

În ceea ce privește sursa de alimentare de la rețea, vechile becuri și spoturi clasice care utilizau 230 V au fost înlocuite de becurile LED alimentate la 230 V, care nu au nevoie de alte componente pentru a adaptarea tensiunii electrice. În schimb, pentru unele modele este nevoie de o sursă care convertește tensiunea de alimentare de la 230 V la 12 V. Anumite modele de becuri sunt prevăzute cu adaptoare integrate.

Cele mai frecvente tipuri de dulii și socluri potrivite pentru acestea


Te afli în secțiunea dedicată becurilor din magazinul nostru online și e posibil să te simți copleșit de varietatea opțiunilor disponibile. Unul dintre cele mai importante criterii care asigură potrivirea optimă între bec și dispozitivul de iluminat este alegerea în funcție de diferitele tipuri de dulii. 

E14

Dacă pe ambalaj găsești mențiunea „E14”, înseamnă că produsul conține un bec cu un soclu clasic mic, având un diametru de 14 mm. Cunoscut sub numele de „filetul mic al lui Edison” sau „minion”, acest tip de soclu este des întâlnit. Soclul indică, de obicei, o putere de iluminare mai redusă, iar becurile asociate au adesea forma de lumanare sau picătură. Acest tip se foloseste  pentru corpuri de iluminat de design și are rolul de a accentua lumina în încăpere.

Dincolo de această utilizare, se mai folosește și pentru hota de bucătărie. Particularitatea specială a becurilor led E14 este că se pot folosi în surse de lumină direcționale. Tipul de soclu E14 este utilizat frecvent și cu lampi fluorescente compacte și reprezintă o soluție eficientă de înlocuire a becurilor clasice.

E27

E27 este cel mai frecvent utilizat tip de filet – „filetul lui Edison” și desemnează un soclu cu diametrul de 27 mm și un bec de mărime medie, obișnuit. Este forma în care se găsea cel mai adesea becul clasic cu filet și forma în care sunt fabricate azi becurile LED și becurile cu halogen. Se utilizează în iluminatul principal, în locuințe, birouri și spații comerciale. 

RX7S

Modelele de bec cu soclu RX7S au formă de lampi și se utilizează pentru spații comerciale, interioare, arcade, clădiri, monumente, muzee, săli de expoziție, spații publice și pietonale, parcuri și grădini. Durata de viață reprezintă un avantaj semnificativ care contribuie la reducerea costurilor de întreținere, întrucât nu trebuie inlocuit foarte des. 

E40

Soclul E40 sau modelul Goliat este cel mai mare din categoria soclurilor cu filet, având un diametru de 40 mm. Aceste tipuri de becuri sunt destinate surselor de lumină cu corpuri de iluminat de mare putere. Datorită dimensiunilor lor considerabile, aceste becuri sunt ideale pentru a oferi o lumină eficientă în spații mari și deschise, cum ar fi halele din domeniul industrial, depozitele sau zonele de producție.

GU10

Când te orientezi pe specificația GU10 indicată pe ambalaje, vei descoperi caracteristici distinctive care fac acest tip de bec o opțiune potrivită pentru diverse aplicații. Forma clasică de spot, evidențiată de o bază îngustă, care se extinde într-o deschidere plată sau ușor rotunjită, conferă becului un aspect estetic și versatil.

Partea inferioară este definită de doi pini scurți care sunt amplasați la o distanță specifică de 10 mm unul față de celălalt. Această configurație a pinilor face ca becul să se fixeze și să se conecteze în mod sigur în dulia corpului de iluminat, asigurând o conexiune stabilă și eficientă.

MR16

Becurile cu soclu MR16 se introduc în dulii cu doi pini asemănători unor spini, cu distanța de 5,3 mm între ei. MR înseamnă „multifaceted reflector” (reflector multifațetat). MR16 sunt rezistente în condiții de umiditate ridicată, în băi, cabine de duș sau piscine.

G4 și G9

Cele două tipuri de socluri desemnează becuri care se introduc în dulii prin doi pini, situați la distanțe de 4, respectiv 9 milimetri între ei. Sunt folosite la iluminatul bibliotecilor, dulapurilor, etajerelor, al unor tablouri de pe perete, la mobila de bucatarie, lângă oglinzi, lampi de masă etc.

2G11

G11 indica faptul că becul se introduce în dulie prin pini aflați la o distanță de 11 mm unul de celălalt, în timp ce cifra 2 din față arată că este un model dublu. Becurile de acest tip sunt utilizate în diverse medii, de la spații rezidențiale la cele comerciale, și pot fi integrate în diferite tipuri de corpuri de iluminat pentru a crea atmosfere variate și funcționalități specifice.

Alege din gama Electric14 becuri potrivite pentru diferite tipuri de dulii!

Explorează gama de becuri din oferta noastră online și identifică becurile potrivite pentru diferite tipuri de dulii. Alege în funcție de nevoile tale de iluminare, de eficiența consumului și de tipul de aplicație! Vei găsi în magazinul nostru online soluții economice pentru iluminarea locuinței, birourilor, spațiilor comerciale și industriale, pentru interior și exterior.