Comanda telefonic
Detalii comanda
Trimite-ne un email
Service si garantie
Comanda telefonic
Impamantarea: rol, tipuri si avertismente

Impamantarea: rol, tipuri si avertismente

Termenul de impamantare este foarte des intalnit, dar nu la fel de cunoscut pe cat ar trebui. Ce se stie, in general, despre impamantare este faptul ca aceasta este utila, dar exista un numar relativ mic de persoane care pot explica importanta acestui procedeu. Acest lucru poate reprezenta o problema, deoarece impamantarea este necesara inclusiv in gospodariile casnice si, chiar daca exista specialisti care pot face acest lucru, este recomandat ca si cei care locuiesc acolo sa stie cum se face impamantarea si ce rol are. In acest fel, se pot preveni problemele cu instalatia electrica si se asigura accesul constant la curent electric.


Prin urmare, in fiecare locuinta, mai ales daca este vorba de o casa, ar trebui sa existe cel putin o persoana care sa stie ce inseamna impamantarea electrica si cum se face aceasta. Astfel, se pot face economii financiare, dar se si poate asigura accesul constant la electricitate, iar eventualele probleme se pot rezolva in timp util, nemaifiind necesara interventia unui electrician.


Cuprins


1. Ce este impamantarea?

In termeni simpli, impamantarea reprezinta procesul prin care un element conductor este legat la sol, asigurandu-i-se o cale conductoare.


Pentru a realiza impamantarea, este necesara conectarea cu solul a componentelor mecanice dintr-o instalatie electrica. Aceste componente mecanice nu transporta tensiune electrica, dar, in cazul in care apare o defectiune, rolul acestora se poate schimba.


1.1 De ce este utila impamantarea?

Impamantarea este extrem de importanta si trebuie sa inclusa in orice fel de instalatie electrica dintr-o cladire.


Concret, aceasta asigura nivelul de protectie impotriva atingerilor periculoase, necesar persoanelor sau animalelor care circula intr-un spatiu unde exista acces la curent electric.


In plus, aceasta favorizeaza protectia impotriva altor descarcari electrice naturale sau supratensiuni.


1.2 Cate tipuri de impamantare exista?

Exista doua metode prin care se poate face impamantarea la o casa noua.


Metoda artificiala presupune montarea electrolizilor cu scopul de a directiona curentul catre sol. In acest caz, trebuie conectata priza artificiala la priza naturala a casei.


In schimb, metoda naturala este folosita atunci cand armatura metalica a fundatiei cladirii ori celelalte componente metalice din instalatie joaca rolul electrozilor care au deja contact cu solul.


1.3 Cum se face impamantarea?

Impamantarea se poate executa fie cu teava, fie cu placa metalica.


Pentru impamantarea cu teava este nevoie de o teava galvanizata al carei diametru sa nu fie mai mic de 75 mm, iar tevile trebuie sa fie sudate din 3 in 3 metri cu platbanda galvanizata. Se fac si gauri in platbande, astfel incat impamantarea sa fie finalizata.


Impamantarea cu placa metalica necesita placi realizate din fier cu dimensiuni minime de 600 mm x 600 x 12 mm, care trebuie ingropate la cel putin 3,5 metri sub pamant. Se foloseste platbanda prinsa cu suruburi galvanizate, iar cu aceasta se iese la suprafata, astfel incat sa se realizeze conectarea la placa.


Nu este nevoie de cabluri electrice.2. Aspecte importante legate de impamantare

Procesul de impamantare trebuie realizat tinand cont de cateva aspecte foarte importante. Acest lucru poate deteremina nivelul de siguranta pe care il ofera impamantarea pentru gospodarie.


2.1 Daca nu este urgenta, trebuie ceruta interventia unui electrician

Impamantarea se face, de obicei, atunci cand o cladire este in constructie. De aceea, este recomandata interventia unui specialist. Interventia altei persoane nu trebuie sa aiba loc decat pentru manevre minore care sa asigure siguranta corespunzatoare pana la sosirea electricianului.


2.2 Impantarea se face doar cu echipament de protectie corespunzator

Nimeni nu trebuie sa lucreze la impamantare fara un echipament de siguranta. Acesta include manusi si incaltari de cauciuc, pentru a nu exista pericolul electrocutarii.


2.3 Nu se face impamantare in conditii de umezeala

In procesul impamantarii, este foarte important ca orice sursa de curent sa fie oprita. De asemenea, acest proces nu se poate face atunci cand ploua, deoarece creste riscul ca cei implicati sa se electrocuteze.Concluzii


Impamantarea la o casa noua este obligatorie. Siguranta celor din gospodarie fata de eventualele descarcari electrice se asigura prin acest proces care poate determina si modul de functionare al instalatiilor electrice.


sursa foto: envato.com