Comanda telefonic
Detalii comanda
Trimite-ne un email
Service si garantie
Comanda telefonic
Citire contor electric - Află totul despre plata facturilor la energie

Citire contor electric - Află totul despre plata facturilor la energie

În continuarea acestui articol îți prezentăm cum citim corect indexul la un contor electric, ce înseamnă codul pe baza căruia este emisă factura și cum te ajuta să monitorizezi mai bine consumul de energie.

Citire contor electric - De ce este importantă?


Indiferent dacă ești companie sau consumator casnic, o citire contor este esentială pentru a preveni plățile exagerate la facturile de energie electrică. Deși este un proces simplu, acesta este neglijat de o parte considerabilă a consumatorilor. Iată care sunt căteva dintre motivele pentru care este importantă transmiterea indexului autocitit:

 • Monitorizezi mai eficient consumul de energie electrica - stiind care este consumul tău lunar de electricitate, poți identifica electrocasnice ineficiente energetic, care iti ridica costul la electricitate;

 • Observi anumite tendinte de consum și poți lua decizii responsabile pentru reducerea lui;

 • Detectezi consumul neobisnuit sau creșterile  bruște de energie, care pot indica anumite probleme tehnice, ce necesită atenție;

 • Contribui la protejarea mediului, întrucât utilizarea eficientă a energiei este esențială pentru un viitor sustenabil. 

Tipuri de contor electric

Există mai multe tipuri de contoare, care se diferențiază în functie de modul de funcționare, după cum urmează:

Contor magnetic

Un tip de contor vechi, întâlnit în casele părinților noștri, este cel mecanic sau cu inducție. Acesta funcționează cu discuri de aluminiu, montate pe un fus, poziționate între doi magneți. 

Atunci când vrei să citești indexul corect la acest tip de contor, trebuie să știi la ce să fii atent. Este important de menționat faptul că este un tip de contor care permite afișarea unui singur tip de energie. Astfel, el dispune de cadrane circulare sau semi-circulare, pe care sunt afișate cifrele de la 0 la 9.

Contor electronic

Contoarele electronice le-au înlocuit pe cele mecanice, fiind o variantă modernă, mult mai precisă în afișarea consumului de energie electrică. Acesta se remarcă prin utilizarea unei frecvențe și a unui procesor integrat, care îmbunătățește precizia de măsurare.

El este apreciat, totodată, deoarece permite afișarea mai multor tipuri de energie, formând clasa contoarelor de ultimă generație, care se regăsesc și în oferta magazinului nostru.

Contor smart 

În era dispozitivelor inteligente, era firesc să poți alege tipul de contor smart pentru a monitoriza consumul de energie. Aceste contoare permit afisarea mai multor tipuri de energie, dar și transmiterea la distanță a datelor de facturare și a altor informații.  În plus, poți solicita mai ușor anumite servicii de la compania furnizoare de energie, precum conectări, deconectări, transferul contractului etc .

De mare ajutor pot fi dispozitivele smart meter, care pot fi programate sa inregistreze energia electrica, asigurând un control mult mai optim al consumului. 

Citire ușoară a indexului la contorul electric de tip magnetic 

Există un singur index, simplu de citit, grație cifrelor afișate în partea superioară a ecranului. Uită-te la afișaj și citește cifrele indicate până la virgulă, acestea reprezentând indexul de consum pe care trebuie să îl trimiți către furnizorul de electricitate. Transmite indexul online, prin câteva clickuri, printr-un cont pe pagina furnizorului și astfel vei fi sigur că plătești doar ceea ce consumi.

Cum se citește indexul de consum la un contor electronic? 

Este ușor de citit indexul de pe contorul acesta. Uită-te la contorul electric și vezi valoarea indicată pentru energia activă consumată, corespunzător tarifului nediferențiat. Dacă există tarif diferentiat pe zone orare, trebuie să fii atent la codul 1.8.1 și indexul din dreptul acestuia. 

Citire contor la modelele de ultimă generație

Te preocupă să citești corect un index contor electric, pentru a avea o evidență cu privire la cantitatea de energie consumată? Consumatorii care nu beneficiază de tariful diferențiat, trebuie să fie atenți la cifrele codului OBIS. Iată ce semnifică acesta:

 • 0.9.1 – Indică ora;

 • 0.9.2 – Indică data;

 • 1.8.0 – Indică energia activă consumată  - arată valoarea curentă a energiei active consumate la momentul citirii. Pentru un index care poate fi citit în fiecare lună, aici trebuie să te uiti, acesta urmând să se regăsească și pe factura ta;

 • 2.8.0 – Energia activă produsă  - pentru producătorii de energie electrică, aceasta arată cantitatea de energie activă totală; 

 • 5.8.0 – Energie reactivă inductivă – pentru circuitele electrice în care există dispozitive inductive, precum bobinele și transformatoarele;

 • 6.8.0 – Energie reactivă capacitivă - cu cât indexul este mai mare, cu atât sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic;

 • 1.8.0*1 – Energie activă consumată, înregistrată la sfârșitul lunii - este utilizată pentru a calcula consumul lunar de energie electrică;

 • 2.8.0*1 – Energie activă produsă, înregistrat la sfârșitul lunii – este util producătorilor de energie, întrucât permite să monitorizezi cantitatea de energie activă totală produsă;

 • 5.8.0*1 - Energie reactivă inductivă înregistrată la sfârșitul lunii – contribuie la urmărirea consumului lunar de energie reactivă inductivă;

 • 6.8.0*1 - Energie reactivă capacitivă, înregistrată la sfârșitul lunii – utilizată pentru a monitoriza consumul lunar de energie reactivă capacitivă;

 • 1.8.1 și 1.8.2 – acestea arată energia activă consumată în zona orară 1 și zona rară 2 (timp de noapte sau de zi), fiind destinate consumatorilor cu contract de furnizare cu tarif diferențiat pe o singură zonă orară. 

Toate aceste informatii pentru citirea contorului electric pot părea dificil de înțeles, însă trebuie doar să te uiți în dreptul:

 • codului 1.8.0 - pentru consumatorii cu tarif nediferențiat;

 • codului 1.8.1, codului 1.8.2 și codului 1.8.3 - pentru contractele cu un tarif diferențiat.

Diferențe între citirea contoarelor la cele mecanice și electronice

Așadar, o citire contor electric la un model electronic este simplă, întrucât trebuie să te uiți la ultimele cifre ale indexului 1.8.0, în cazul în care ești un consumator casnic, adică indexul în baza căruia este emisă factura. La prosumatori este important codul 2.6.0. 

Pe ecranul contorului electronic mecanic vei observa doar consumul de electricitate activă si reactivă pe un anumit tronson orar. Uită-te la afișajul mecanic al ultimei sau ultimelor cifre, care poate conține simbolul ”,”. Ține cont de faptul că dacă ultimele cifre nu sunt evidentiate diferit, trebuie citite toate numerele de pe afișaj. 

Persoanele cu tarif diferențiat pe zone orare beneficiază de tarif redus pe timpul zilei sau al nopții, în functie de opțiunea aleasă. 

Descoperă gama de contoare din oferta noastră online!

Vrei să eficientizezi consumul de energie electrică, dar nu ai încă contorul electronic precis, care să îți indice corect consumul lunar? Atunci te invităm să descoperi categoria de contoare electronice din oferta noastră. La noi vei găsi modele monofazate și trifazate, la prețuri accesibile, care fac ușoară autocitirea. 

Poți alege un model care poate înregistra numai un singur tip de tarif sau două tarife, astfel încât ai acces rapid la contorul de energie potrivit nevoilor tale. Asa primești factura cu cantitatea de energie consumată și nu plătești în plus. 

Indiferent dacă alegi un dispozitiv tip smart meter, preferi un contor magnetic sau unul electronic, asigură-te că trimiți lunar indexul contorului către furnizatorul tău de electricitate. Astfel, poți fi sigur că vei primi factura cu cantitatea de electricitate consumată.